Yläpalkki
Yläpalkki
strilla
 
Arvostelut | Tilastoja | Omat listat | Tiedot
Aikajärjestys | Arvosanajärjestys
Käyttäjän strilla arvostelut arvosanajärjestyksessä
 
Elokuva Arvosana
10
Karhu (1988)
(L'ours)
"Minäkin näin tämän lapsena ja vieläpä elokuvateatterissa. Taisipa jopa olla ensimmäinen teatterissa nähty elokuva. Täytyy sanoa, että hyvin vanhempani valitsivat ensimmäiseksi teatterikokemuksekseni. Elokuva on kasvukertomus karhunpennusta, joka menettää emonsa. Pelastukseksi kuitenkin koituu vanhempi uroskarhu, joka alkaa huolehtia pennusta. Koska tämä on elokuva, siltä ei voi vaatia täydellistä faktaa. Tokko uroskarhu olisi ruvennut huolehtimaan pennusta, ehkä ennemminkin tappanut mahdollisen tulevan kilpailijan. Karhu on loppujen lopuksi melkoisen raaka ja julma elokuva. Hevosten ja koirien (nyyh!) kuolemaa ei ole mitenkään kaunisteltu, eikä myöskään ihmisten surua rakkaiden elättiensä menettämisestä. Eipä tämä elokuva ole pelkästään kuolemaa ja itkua. Saamme todistaa varsin pennun varsin hupaisaa sienten syöntiä sekä kohtausta puuman kanssa. Kuoleman vastakohdaksi mainittakoon uroskarhun kiihkeä hetki erään naaraan kanssa. Loppujen lopuksi elokuvasta kuitenkin jää surullinen kokonaiskuva, kaikenlaista ikävää ja julmaa tapahtuu pitkin elokuvaa. Vaikka iloisiakin tapahtumia on, niin surkeat vievät voiton ehkä vain sen takia, että surun tunne vaikuttaa syvemmältä kuin ilon. Komeita maisemia ei elokuvasta puutu, luonto on hyvin lähellä, vaikka karhut vaikuttavatkin välillä turhankin inhimillisiltä ja osittain pennun päästämät äänet kuulostavat ihan puheelta. Suosittelen elokuvaa ihan jokaiselle. En tiedä, nostaako kokemus ensimmäisenä teatterielokuvana arvostuksessani jotenkin turhankin ylös. Tästäkin huolimatta Karhu on upea, komea ja koskettava elokuva. "On olemassa tunne, joka on suurempi kuin tappamisen valta. Se on tunne kun antaa elämän jatkua.""
10
The Fifth Element - puuttuva tekijä (1997)
(The Fifth Element)
"Bruce Willis -leffat eivät aina (Kuudenteen aistiin saakka) tarkoittaneet minulle ainakaan mitään muuta kuin mäiskettä ja räiminää, eikä usein hianoa sellaista. Fifth Element oli kuitenkin poikkeus. Elokuva kertoo ikuisesta hyvän ja pahan taistelusta. Tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen. Maata lähestyy suuri meteoriitti, joka uhkaa tuhota koko planeetan. Eräs uskonlahko on vartioinut vuosisatoja ainutta keinoa tuhota tuo uhka. Aseen palaset vain ovat jossain muualla kuin uskonlahkon hallussa. It mu5t be found. Bruce Willisin esittämä taksikuski Korben Dallas ajautuu sattuman kautta tapahtumiin mukaan, kun juuri alienista kloonattu ja karannut Leeloo (Milla Jovovich) tipahtaa hänen taksiinsa. Nainen pyytää apua Korbenilta ja seikkailu alkaa. Elokuva on hauska ja toimiva. Mikään kohta ei tunnu tylsältä tai turhalta. Eniten ehkä leikitellään Korbenin kustannuksella: hänelle ja hänen epäonnistuneelle elämällään nauretaan useaan otteeseen. Myöskin maailma on täynnä hauskoja yksityiskohtia. Esimerksiksi tupakan filtteri vie 3/4 tupakan koko pituudesta. Shown ainakin ajoittain varastavat loistavat sivuhahmot. Pahiksen roolissa on Gary Oldman, joka lasisine pääkuorineen on todella loistava. Häntä ei kuitenkaan kannata ärsyttää ;) Toinen mahtava hahmo on Chris Tuckerin esittämä radion tiskijukka Ruuuubyyy Rhoood!! Hänen edessään naiset pyörtyvät ja osa miehistäkin. Taistelun tuoksinnassa Ruby ei ole edukseen, mutta hänen hermostunut piipityksensä on hauskaa kuunneltavaa. Eivätkä Ian Holm pappina ja Milla Jovovich Leeloonakaan huonoja ole, he vain eivät loista yhtä kirkkaasti kuin muut. Maan mainio elokuva. Välillä tulee laitettua pyörimään ja puolessa välissä ihmettelee, että mitä minä tätä taas katson. Elokuva on kuitenkin niin mukaansatempaava, että mokoman ihmettelyn unohtaa saman tien. Mahtavaa kerrassaan."
10
Hyvät, pahat ja rumat (1966)
(Il buono, il brutto, il cattivo)
"Pitkällisen pohdiskelun jälkeen tulin siihen päätökseen, että kyllä tämä on kaikista westerneistä kaikkein Paras. Siinä on kaikki, mitä westerniin mielestäni kuuluu: aurinko, sanattomuus ja Clint Eastwood. Tietenkään unohtamatta Morriconen musiikkia. Jostain syystä elokuvan tarina ei ole jäänyt kovin hyvin muistiini, sen sijaan tunnelma on. Aurinko on vahvasti läsnä. Lähes joka kohtauksessa se porottaa ja katsojakin ahdistuu kuumuudesta, ehkä jopa hikoileekin hieman. Kumpi on pahempi Lee Van Cleefin näyttelemä Paha vai aurinko, joka kuumottaa tasaisesti jokaisen niskaan? Eipä Clint Eastwoodin Hyväkään ole suoranaisesti ritari kiiltävässä haarniskassaan. Huijari, joka on ottanut oikeuden omiin käsiinsä, työskentelee yhdessä Ruman kanssa, joka ei ole ainoastaan ulkoisesti epämiellyttävä vaan myös tyhmä. Ruma yrittää olla kiero ja ovela, mutta epäonnistuu siinä. Paha osaa olla ja onkin kiero ja ovela, mutta epäonnistuu silti. Hyvä on kieroilussaan kaikkein onnistunein. Onko hän siis hyvä sen takia, että onnistui juonessaan? Niinhän se menee, että voittajat kirjoittavat historian. Ennio Morriconen musiikki. Tuota noin... Ylistän sen taivaisiin, mutta minulla ei ole sanoja siihen. Ruman juokseminen hautausmaalla ei varmastikaan olisi yhtä komeaa katseltavaa ja koettavaa ilman Erriconen kosketusta. Mutta voi, se ei kuulosta yhtään niin hyvältä pianolla soitettuna. Saiskohan isiltä joululahjaks sinfoniaorkesterin? Ehkä länkkäreitä ensimmäistä kertaa katsovalle Hyvät, pahat ja rumat on liian raskas. Lienee ehkä parempi aloittaa jostain John Waynen kevyemmistä hömppälänkkäreistä ja kokeneempana siirtyä Eastwoodin ja Leonen tuotoksiin. Sen sijaan niille, jotka länkkäreitä ovat jo katsoneet ja pitävät niistä, tätä tuskin edes tarvitsee suositella, kun ovat jo kuitenkin nähneet. Upea tunnelma, musiikki ja Eastwood. Eihän siinä muuta tarvitakaan."
10
Imperiumin vastaisku (1980)
(Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back)
"Upean elokuvatrilogian paras. Imperiumi on voimissaan, kapinalliset tutisevat toppapöksyissään ja Imperial March soi. Näin sen kuuluu olla. Uuden toivon auvoinen aika on mennyttä, kapinalliset joutuvat pakenemaan imperiumia galaksin syrjäisimmistäkin paikoista. Vader johtaa imperiumia ankaralla kädellä etsien kapinallisia sekä Skywalkerin poikaa. Imperiumin vastaiskussa tarinaan ilmaantuu melkoisen monta uutta ja tärkeää henkilöä: Lando Carlissian, Boba Fett, kaikkien rakastama Keisari sekä tietenkin vihreä mupetti Yoda. ESB:ssä paljastuu myös erinäisiä sukulaisuussuhteita... Muutenkin ESB:ssä tapahtuu paljon: tuhotaan yksi kapinallistukikohta, päählöiden joukon tiet eroavat, eräs heistä joutuu varsin tukalaan olotilaan, Luke kohtaa ensimmäisen kerran Vaderin kaksintaistelussa. Tavaraa tulee ja paljon, mutta tuleepahan hallitusti. Juoni etenee, mutta kärryiltäkään ei tipu. Edelleen Williams on Nero. ANH:sta tuttujen teemojen lisäksi ESB:ssä on ainakin yksi lisää: Imperial March aka Darth Vader's Theme. Joka kerta, kun Vaderin lippulaiva seilaa avaruuden tyhjiössä, tämä mahtava kappale pärähtää soimaan ja luo uhkaa kurjien kapinallisten ylle. Tähän mennessä ilmestyneistä Star Wars -leffoista ESB on ehdottomasti synkin: Galaksi on imperiumin ikeen alla, eikä toivoa näytä olevan. Ehkäpä siksi Imperiumin ja Vaderin hartaana ihailijana pidänkin tästä elokuvasta eniten. Ei ole mitään turhia kapinallislässytyksiä ja anteeksiantoa. Jos teet virheen imperiumin upseerina Vaderin alaisena, se on tiukka ote kurkusta ja menoksi."
10
10
10
Kissaihmisiä (1942)
(Cat People)
"Kiitos Kakkosen vanhojen (klassikko)kauhuelokuvien sarjan, tuli tämä tämmöinenkin nähtyä. Näissä vanhoissa kauhuleffoissa on mukava tunnelma, asiat ovat selkeitä. Ei ole epäselvyyttä siitä, kuka on paha ja kuka hyvä tai viaton uhri. Tosin Kissaihmisiä on poikkeus siitä. Kuten myös oikeastaan Frankensteinkin. Hmm... Ehkä nämä ovatkin monimutkaisempia kuin nykyelokuvat, joissa pahikset ovat niitä, joilla on enemmän aseita ja "kuulimmat" vaatteet. Elokuvan päählönä on nuori tyttö Serbiasta, joka tutustuu mieheen eläintarhassa pantterihäkin luona. Nuoret rakastuvat, menevät naimisiinkin, mutta heidän suhteensa ei koe lopullista täyttymystä, sillä Irena uskoo muuttuvansa suureksi kissaksi, jos kokee liian vahvaa intohimoa. Pidin tästä, oikein kovastikin itse asiassa. Vaikka Irenan mies Oliver onkin se hlö, jonka takia tapahtumat lähtevät liikkeelle, ei hän kuitenkaan ole elokuvan uhri. Hän sentään voi kokea intohimoa ja suuria tunteita pelkäämättä seuraavana hetkenä repivänsä rakkaimpansa kappaleiksi. Irenan kohtalo on traaginen, ehkä jopa liian surullinen. Hän on liian suloinen, jotta hänelle voisi käydä noin pahasti. Mutta maailma on julma ja epäreilu paikka. Käsittääkseni Kissaihmisiä on luokiteltu jonkin sortin kauhuelokuvien klassikoksi. Eivätpä nämä vanhemmat kauhuleffat mitenkään erikoisen pelottavia ole, vaikka Kissaihmisissäkin oli joitakin jänniä kohtia. Tätä elokuvaa on siitä mukava katsoa, että erikoistehosteita ei ole pahemmin käytetty. Ne eivät siis saa tätä näyttämään vanhalta tai aiheuta naurunpyrskähdyksiä katsojassa. Toki tämä mustavalkoinen on, mutta mustavalkoelokuvat ovat muutenkin jotenkin tyylikkäämpiä kuin värilliset. Suosittelen, hieno tunnelma ja tarina."
9
Terminator 2 - tuomion päivä (1991)
(Terminator 2: Judgement Day)
9
9
9
9
Tähtien sota (1977)
(Star Wars)
"Tämä ei ole objektiivinen arvostelu. Myönnän, että olen fanaattinen Star Wars -fani. Friikki saattaisi jopa olla parempi ja kuvaavampi sana. Klassinen tarina alkaa "in a galaxy far far away", jossa Paha Imperiumi jahtaa Hyvää prinsessa Leiaa. Ennen kiinnijäämistään prinsessa ehtii lähettää avunpyynnön. Tuo avunpyyntö mullistaa Hyvän Luke Skywalkerin elämän. Aikanaan elokuvan erikoistehosteet olivat ennennäkemättömän komeita ja mahtavia. Erikoistehosteet eivät kuitenkaan ole elokuvan pääpointti (kuten ehkä Prequel Trilogyssa, huoh), vaan elokuvassa on vahva tarina Hyvän ja Pahan taistelusta. Uusi toivo on Tähtien sota -elokuvista se ensimmäinen ja vaikka Lucas väittäisi mitä, se myös vaikuttaa eniten yksittäiseltä elokuvalta. Sen voi siis katsoa, vaikka muita Tähtien sota -leffoja ei olisi nähnytkään tai tulisikaan näkemään. John Williams on Nero. Hänen musiikkinsa näissä elokuvissa on komeaa kuultavaa, ehkä kyseisen säveltäjän parhainta. Selkärangassa kulkee kylmiä väreitä, kun kuulee Main themen tahi The Throne Roomin. Aah... Joku voisi pitää Tähtien sota -elokuvia lapsellisina ja lapsille suunnattuina. Ehkäpä siinä onkin niiden viehätys. Asioita ei ainakaan Uudessa toivossa ole tehty turhan monimutkaisiksi: tässä on tämä Paha ja sen Pahan Iso Paha ase, joka pitäisi tuhota. Tuhoaminen on tietysti vaikeaa, mutta eiväthän Hyvät olisi Hyviä, jos he eivät yrittäisi. Klassinen seikkailu tarina tuosta ikuisesta taistelusta tällä kertaa tapahtumapaikkana on kylmä ja pimeä avaruus. Lämpöä tuo ainoastaan ihmiset ja muut otukset."
9
Kaunotar ja Hirviö (1991)
(Beauty and the Beast)
"Disneyn piirrosfilmeistä Paras. Muistan lainanneeni tämän kaveriltani vkoksi, taisin katsoa sen reilu kymmenen kertaa. Tässä on kaikki klassisen piirroselokuvan, prinsessasadun ja ryysyistä-rikkauksiin -tarinan ainekset. Belle on kaunis kuten prinsessan kuuluukin, hirviöprinssi on urhea kuten kuuluukin ja loppu on onnellinen kuten Disney-versioidussa tarinassa kuuluukin. Tarina on surullinen, hauska ja pelottavakin. Belle on erään hieman hajamielisen keksijän tytär, joka rakastaa kirjoja. Isä kuitenkin eksyy reissullaan, ja Belle lähtee etsimään häntä. Belle löytääkin isänsä, mutta tämä on hirviön vankina, joka ei suostu päästämään molempia pois linnastaan. Belle päättää jäädä linnaan, jotta hänen sairas isänsä pääsee pois... Tarinan syvemmät ajatukset liittyvät erilaisuuteen. Vain sisäinen kauneus merkitsee. Todella hiano ajatus, mutta miksi sitten päählöstä on pitänyt tehdä niin lumoavan kaunis? Paitsi tietenkin sen takia, että elokuvan nimi on Kaunotar ja Hirviö. Mutta miksi juuri naisen pitää olla se kauniimpi osapuoli? Toimisiko tämä, jos elokuvan nimi olisikin Komistus ja syyläinen, köyryselkäinen, mahottoman ruma Noita-akka? Pidän tästä elokuvasta enemmän kuin paljon. Etenkin linnan kirjasto sekä elokuvan tanssikohtaus ovat hianoja ja muistelemisen arvoisia. Ainut, mikä mättää, on se, että hirviö muuttuu lopussa uljaaksi, komeaksi prinssiksi. Karvainen hirviö kynsineen ja torahampaineen on paljon paree."
9
9
9
Once Upon a Time in Mexico (2003)
"Jos elokuva viihdyttää, se ei voi olla aivan huono, vaikka juoni olisikin tehty vain siksi, että sellainen elokuvissa tapaa olla. Pyssyt, veri ja kuolema esiintyvät tämän elokuvan pääosissa. On siellä ihmisiäkin esiintymässä. Tai käsittääkseni he ovat oikeassa elämässä ihmisiä, elokuvassa eivät kovin inhimillisiltä vaikuta. Antonio Banderas on mies kostomatkalla vaimonsa ja tyttärensä kuoleman tähden. Voi kyynel. Välinpitämättömyyteni tätä perhettä kohtaan johtunee siitä, että en ole ikinä välittänyt pahemmin kummastakaan näyttelijästä, Banderaksesta saatika Hayekista. Myönnettäköön, että Banderas oli tässä vähemmän inhotusällötys kuin yleensä. Ehkä se taas puolestaan johtui siitä pyssystä, jota El Mariachi käytti. Komea pamaus siitä lähti, eri tehokas tapaus se. Kun on haukuttu muut näyttelijät maanrakoon, on aika nostaa yksi ylitse muiden ja taivaisiin. Minkäs sille voi, että Johnny Depp on niin ihana. :) ylistystä Deppin roolihahmo agentti Sands on aikamoinen epeli, joka saa kasan ihmisiä toimimaan hyväkseen puhumalla. Harmi, että Sands luottaa liikaa kykyihinsä hoidella asiat (sekä erääseen hlöön. Se, mitä naisista sanotaan, taitaa todellakin pitää paikkansa. Ainakin, jos on leffoihin uskomista.) ja sotkeutuu omaan verkkoonsa turhankin tukalasti. Tykästyin erityisesti kohtauksiin, jossa pieni meksikolainen poika johdattaa Sandsia pitkin kaupungin katuja. Hupaisia olivat ne, hihityttää vähän vieläkin. Myös Kuolleiden päivän paraati oli komiannäköinen. Semmoinen pääkalloveistosmikäikinä olisi oikein hiano seinällä. Mutta taitaapa jäähä se hankkimatta, Meksikoon tämän elokuvan perusteella en kyllä eksy, sen verta huolettomasti luoteja pyssyn suusta päästellään. Mukavasti tämä toi mieleen (johtuneeko nimestä) vanhat länkkärit. Enpä tiedä... Kovasti hymyn tuo huulille ja hyvän mielen päähän, kun tätä leffaa ajattelee. Ei leffalla tarvitse olla syvempiä tarkoituksia, viihdettä nekin vain on. Ja sitä paitsi. Siinä on Depp. Silmillä tai ilman, mutta siinä on Depp."
9
Jedin paluu (1983)
(Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi)
"Every saga has a beginning. Ending, too... Tottahan tällaisella sadulla tulee olla onnellinen loppu, mutta silti... Imperiumi on paljon paremman näköinen kuin kapinalliset. Yh niille. Tähänkin leffaan mahtuu paljon tavaraa: avaruutta, öllöjä, valomiekkoja. Ja ennen kaikkea: ewokkeja! Noita pieniä suloisia karvaturreja, jotka ovat paljon enemmän kuin miltä näyttävät. Suuria sotilaita ja ihmisten syöjiä. Imperiumin varustelutason olisi kyllä kohottava, tai muuten käy huonosti. Kivet kykenevät stormtrooperin haarniskaan...? Ehkä ne on jotain mahtikiviä. Jedin paluusta mielenkiintoisen tekee Luken ja Vaderin, tai oikeammin Vaderin ja Anakinin välinen taistelu. Uudessa toivossa ja Imperiumin vastaiskussa Anankinista ei ollut juuri tietoakaan, mutta Jedin paluussa hänellä on kohtalaisen keskeinen osa. Itse asiassa kapinallisten voitto ja Imperiumin luhistuminen voitaisiin laittaa tämän miehen syyksi. Saihan hän toki potkua persiille pojaltaan, mutta lopullisen päätöksen teki Anakin. Itse elokuvasta sitten jotain :) Jedin paluu on huomattavan paljon toiveikkaampi kuin Imperiumin vastaisku. Kapinallisilla on jälleen pieni mahdollisuus tuhota Imperiumi ja tuon langan varaan he panevat kaiken. Ja pentele, vielä onnistuvatkin. Luulisi keisarin ja Imperiumin insinöörien oppivan kerrasta, ettei rakenneta mitään epämääräisiä pieniä kuiluja, joista ei uskota kenenkään tulevan, sillä kukaan ei ole niin hullu, mutta ei. Hiano leffa, tarina päättyy juuri siten kuin pitääkin pahisten kannattajien harmiksi. Onhan se siltikin ihan kiva, että joskus elämä onkin ihan mukavaa ja asiat näyttäisivät muuttuvan paremmiksi. Mainitaan se vielä kerran: John Williams on nero. Ei siitä pääse mihinkään, nämä musiikit ovat Loistavia!"
9
8
8
1 ... 3
next
Elokuvahaku
 
Lisäehtoja